Dá sa predísť vypadávaniu vlasov u mužov v každom veku?

Dá sa predísť vypadávaniu vlasov u mužov v každom veku?

Problém s rednutím vlasov, nevzhľadnou plešinou či kútmi má mnoho mužov bez ohľadu na vek. Nadmerné vypadávanie vlasov trápi chlapov už po dvadsiatom roku života. Aké sú najbežnejšie príčiny vypadávania vlasov a čo sa s tým dá robiť?

Vypadávanie vlasov ako prirodzený prejav

Vypadávanie vlasov je prirodzený proces, ktorý sa týka každého z nás. Ženám najčastejšie vlasy vypadávajú vplyvom hormónov – napríklad po pôrode, prípadne v dôsledku zvýšeného stresu a únavy. Ako je to však u mužov? Aj u nich je celkom bežné, že im denne vypadne až sto vlasov. Nie je to žiadny problém, ak im zároveň dorastajú nové vlasy.

V prípade, že vlasov vypadáva čoraz viac, respektíve padajú v zhlukoch, začnú sa tvoriť kúty alebo plešina. Niekto sa s tým jednoducho zmieri ako s normálnym prejavom starnutia, čo je veľakrát aj pravda. V súčasnosti však nadmerné vypadávanie vlasov u mužov nemusí byť podmienené iba vekom a určite existujú spôsoby, ako mu účinne predchádzať. Niekedy stačí zmeniť životný štýl, viac oddychovať alebo zmeniť vlasové prípravky a dopriať vlasom regeneráciu v podobe vlasového séra na podporu rastu či vitamíny na vlasy s biotínom.

Príčiny vypadávania vlasov u mužov

Zdravotné dôvody

Častým dôvodom veľkej straty vlasov je androgenetická alopécia. Ide o citlivosť vlasov na pohlavný hormón testosterón – vyššia hladina testosterónu v krvi ničí vlasové korienky, v dôsledku čoho vlasy vypadávajú. Najvyššiu hladinu testosterónu majú muži medzi 20. a 30. rokom života, preto sa v tomto období začínajú objavovať prvé známky plešatenia či tvorenia kútov.

Ďalším zdravotným rizikom je alopécia areata, čo je autoimunitné chronické zápalové ochorenie. Príčinou je často iné autoimunitné ochorenie, napríklad zápal štítnej žľazy. Keď sa nájde príčina, prognóza liečby je dobrá a vlasové folikuly sa postupne obnovujú. Imunitný systém pri tomto type ochorenia nerozpoznáva vlastné vlasové folikuly a napáda ich. Ide o nejazviaci typ padania vlasov, pri ktorom vlasy vypadávajú v chumáčoch v jednom alebo viacerých ložiskách rôzneho tvaru a veľkosti.

Dedičnosť a vypadávanie vlasov

Veľkú úlohu pri skorej strate vlasov u chlapov zohráva genetika. Je veľký predpoklad, že ak mal otec v mladom veku kúty alebo lysinu, pravdepodobne aj jeho syn bude trpieť podobným problémom s vlasmi. Pri včasnej liečbe sa však dá vypadávanie vlasov zastaviť, respektíve výrazne spomaliť, a dokonca po čase začnú vyrastať nové vlasy. Strata vlasov je nezvratná v momente, keď dôjde k zničeniu vlasových korienkov.

Nesprávna starostlivosť o vlasy

Nedostatočná, ale aj prehnaná starostlivosť o vlasy môže zapríčiniť ich vypadávanie. Jedným z najčastejších problémov, ktoré vplývajú na stratu vlasov, je vznik lupín a vysušená pokožka hlavy. Pokožku hlavy je nutné udržiavať čistú a primerane vyživenú, rovnako je dôležité používať správny šampón podľa vlasového problému. Nepomáha však ani prehnané každodenné umývanie vlasov – to len zmýva prirodzené oleje, ktoré sú vlasom i pokožke prospešné. Pokožku hlavy pravidelne hydratujte vyživujúcimi vlasovými sérami a maskami na vlasy

Vypadávanie vlasov pod stresom

Nezvládanie stresu je ďalším dôvodom nadmerného vypadávania vlasov u mužov. Zvyšuje hladinu mužských pohlavných hormónov a môže byť príčinou tvorby lupín aj nedostatočného prekrvenia pokožky.

Nedostatok vitamínov na vlasy

Rast vlasov ovplyvňuje kvalita stravy a príjem dostatku vitamínov. Základnými zložkami, bez ktorých vlasy trpia a strácajú kvalitu, sú vitamíny C a A, vitamíny skupiny B, zinok a biotín, ako aj selén, zinok a železo.

Drastické diéty

Neželané vypadávanie vlasov hrozí aj v dôsledku prísnej redukčnej diéty. Drastické hladovanie sa spája s nevyváženou stravou a náhlym úbytkom hmotnosti, čo okrem iného zapríčiňuje aj stratu vlasov, keďže telu chýbajú cenné látky a energia. 

Vypadávanie vlasov ako znak starnutia

Prvé známky starnutia vlasov sa u mužov začínajú prejavovať okolo 30. roku života. Dochádza k strate melanínu, takže sa objavujú šediny, neskôr u mnohých chlapov pribúdajú aj kúty a plešina. Výskumy ukazujú, že v priemere vyše 80 % mužov nad 50 rokov je plešatých. To je nezvratné potvrdenie, že vek patrí medzi hlavné rizikové faktory vypadávania vlasov. 

Rozlišujeme základné znaky straty vlasov – mení sa textúra a hustota vlasov, typické sú zvrásnený povrch vlasu, zvýšená suchosť a lámavosť vlasov.

Prevencia straty vlasov bez ohľadu na vek

Vlasom vo všeobecnosti pomáha, keď sa udržiavajú čisté, hydratované a starostlivosť o ne je šetrná a primeraná. Pomáha aj prestať fajčiť – niektoré štúdie ukazujú súvislosť medzi fajčením a plešatosťou u mužov. Pokožku hlavy prekrvujte masážami a zbavte sa stresu. Vyhýbajte sa nezmyselným drastickým hladovkám a dbajte na vyvážený zdravý jedálniček s dostatkom vitamínov a minerálov. Cennou pomocou, ako predísť neželanej strate vlasov, je aj pravidelné dopĺňanie prírodných vitamínových doplnkov a používanie vhodných vlasových prípravkov. Správna vlasová kozmetika dokáže s vlasmi hotové zázraky a prinavráti im zdravie, lesk a stratenú hustotu a zároveň obnovuje a zrýchľuje ich rast.